Något som kallas för "Cyto-Brain"

Här pratar vi om olika behandlingar och dess biverkningar.
Användarvisningsbild
Ante
Webbplatsadministratör
Inlägg: 40
Blev medlem: tis 26 mar 2019, 07:34
Ort: Söderhamn
Has thanked: 10 times
Been thanked: 2 times
Kontakt:

ons 27 mar 2019, 17:09

Hallå! Jag är inne på min 2/3 behandling och en av alla biverkningar som jag kan tycka påverkat mig mest är något som kallas för "cyto-brain" i folkmun och inget någon läkare eller sköterska direkt pratade om innan jag började min behandling.

Det känns som att man blir smått hjärndöd och konsentrationen är lika med noll! Känns som att hjärnan är inlindad i bomull och inget kan riktigt komma in eller ut på nått vis, svårt att förklara och jäkligt obhaglig känsla!

En natt var jag helt säker på att jag satt framför datan och tänkte för mig själv "Varför sitter jag här för? Jag kan iaf inte konsentrera mig så varför ska jag sitta här o plåga mig!?" Stryker mig i annsiktet med båda händerna och när jag tittar upp igen så ligger jag i sängen och stirrar i taket. Det fick bli 3 djupa andetag och bara försöka släppa det, jag visste innerst inne att det var cytostaika behandlingen som låg till grund men endå något obehagligt som händer i en och man inte riktigt känner igen sig själv!

Finns inte jätte mycket om just detta när man googlar men hittade några som skrev om det i sina bloggar. Finns det någon annan som upplevt detta?

En bra video jag hittat om detta samt en jäkligt inspirerande tjej Natali Fikas
https://youtu.be/5Q2jTtsraGY
Picasso
Inlägg: 1
Blev medlem: fre 17 maj 2019, 13:45

fre 17 maj 2019, 13:49

Hej!
Jag upplevde koncentrationssvårigheter, och har förstått att det kallas för cytostatikahjärna :). Jag har också förstått att hjärnan kan få permanenta förändringar efter en cellgiftsbehandling. Inte så jobbiga som under behandlingarna, men att man kanske inte riktigt känner igen sitt dynamiska jag. jag har inte märkt nån större förändring mer än att jag kanske är lite mer glömsk (jag var 54 år då jag fick min behandling).

Ser att det var ett tag sen du skrev, men hoppas du fick lite bekräftelse i alla fall.

Ha det så gott
Picasso
Erikv
Inlägg: 2
Blev medlem: fre 17 maj 2019, 13:20

fre 17 maj 2019, 14:18

Hade själv 9 veckors cellgifter under min sjukdomsperiod med cytostatika och hjärnan du pratar om är välbekant.
Skulle nog säga att det tog ca 6 -8 månader innan jag kände mig ok i huvudet även om jag även nu 1,5 år efter avslutad cytostatika kan känna att jag glömmer saker.
Men alla reagerar ju individuellt på behandling.
/ Erik
Monica
Inlägg: 2
Blev medlem: fre 17 maj 2019, 14:11

fre 17 maj 2019, 14:20

Jag har behandlats för Bröstcancer och fått cytostatika i 6 omgångar. Sista kuren fick jag den 27 december 2018. Jag tycker mig märka att min hjärna har blivit slöare, jag har dåligt närminne och sämre kapacitet. Läsa en karta tex är nästan omöjligt, i alla fall under stress. Ibland är jag orolig över att det märks.
Användarvisningsbild
Ante
Webbplatsadministratör
Inlägg: 40
Blev medlem: tis 26 mar 2019, 07:34
Ort: Söderhamn
Has thanked: 10 times
Been thanked: 2 times
Kontakt:

fre 17 maj 2019, 15:01

"skönt" att höra att det är fler som känner av denna så kallade cytostatikahärnan. Idag känner jag mig mer eller mindre återställd gällande skallen och mina koncentrations svårigheter även fast vissa sviter kan sitta kvar efter snart 4v avslutad behandling.

Det man ska tänka på om man känner av detta är att det mer eller mindre är fullt normalt vid cytostatika och att det BLIR BÄTTRE! <3
Emil_T
Inlägg: 4
Blev medlem: fre 17 maj 2019, 15:34
Ort: Halmstad
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

fre 17 maj 2019, 15:43

Tjena!

Jag gick igenom en cellgiftsbehandling i januari och kände i nästan två månader efter behandlingen att mitt hjärna inte var med till hundra procent. Jag gjorde konstiga saker och uttryckte mig konstigt. Inget märkvärdigt direkt men kände mig lite trög i efterhand.
"Hur tänkte jag nu" eller "varför sa jag så" kom jag ofta fram till efteråt.
Inga märkvärdiga saker som sagt men lite jobbigt och konstigt var det allt.

Med vänlig hälsning, Emil
Skriv svar